ÇOCUKLAR VARKEN/İÇİN BOŞANMAK

Boşanmak, karar verme, harekete geçmek, yasal süreçler ve sonrasındaki değişikliklere uyum sağlamak gibi pek çok aşaması olan bir olaydır. Ve çoğu insan için hayatını altüst eden bir olaya dönüşmesi muhtemeldir. Özellikle çocuk sahibi olan çiftler açısından boşanmak, karar verme aşamasından başlayıp kimi zaman ömür boyu süren bir stres kaynağı haline dönebilmektedir. Ebeveynler açısından birtakım zorlukları olan bu yaşam olayı aslında çocukları da pek çok açıdan etkilemektedir.

Anne ve babası boşanan her çocuk bu olaydan farklı derecelerde etkilenir. Araştırmalara göre, çocuğun yaşı, ebeveynlerin boşanma öncesi ilişkileri, çocuğun yaşadığı değişiklikler, boşanma sürecinin uzunluğu gibi faktörler bu etkini derecesini belirleyenler arasındadır. Ancak çocuklar üzerinde boşanmanın etkisini belirleyen en önemli faktör, boşanma önce ve sonrasında ebeveynlerin çocukları ile kurdukları iletişimdir.  Çocuklar boşanma aşamasında pek çok kaygı ve endişe yaşarlar ve en büyük desteği ebeveynlerinden beklerler.

10 adımda neler yapabiliriz?

  1. Evliliği bitirme kararını ayrılmaya kesin karar verdikten sonra çocuklara söyleyin. Bu açıklamanın vereceği en büyük mesaj sizlerin anne ve baba olarak onları daima seveceğiniz ve yanlarında olacağınızdır.
  2. Bu büyük değişikliğin ardından çocuklar çeşitli konularda kaygı ve korku duyarlar. Ancak ebeveynlerini üzmemek için çoğu zaman bu tür duygularını saklarlar. Onları yargılamadan, açıklıkla dinleyin.
  3. Bazı duygular çocuklar için yeterince ifade edilebilir olmayabilir. Konuşma sırasında çeşitli duyguların işaretlerini fark edip bu duyguları onlar için adlandırın. Çocukların, tüm duyguların kabul edilebilir olduğunu anlaması çok önemlidir.
  4. Boşanma sonrası yaşanan değişiklikler, gelecekte neler olacağını tahmin edememek çocuklarda kaygı yaratır. Onlara boşanma sonrasında neler olacağını (her iki ebeveynin hayatlarını nerede geçirecekleri, çocuğun okul ve sosyal hayatının nerede nasıl olacağı, anne ve baba ile görüşeceği zaman aralıkları gibi) açıklayın.
  5. Ayrılık sonrasında çocuklar terk edilecekleri ya da sevilmeyecekleri düşünceleri ile boğuşabilirler. Bu sebeple her iki ebeveynin de çocukları ile geçirecekleri zamanı arttırmaları, onlarla yapacakları aktiviteleri planlamaları önemlidir.
  6. Yaşlarına göre her çocuğun farklı ihtiyaçları vardır ve boşanma sonrası çocukların hayatlarındaki rutinler altüst olur. Günlük hayatı normal hale getirmek çocukların stresini azalmak açısından faydalıdır.
  7. Çocuklarla boşanma üzerine konuşurken ayrıldığınız ebeveyni “kötülememek” çocuk açısından çok önemlidir. Anne ya da babasının suçlaması çocuğun ebeveynler ile ilişkisini bozmakla kalmaz, kendisinin bir parçasını onlardan aldığını bilen bir çocuk için kendisinin suçlandığı anlamına da gelir.
  8. Çocukların bu tür zorlu ve stresli yaşam olayları sırasında anne babalarının desteğine olan ihtiyaçları artar. Ebeveynlerin mali, duygusal, fiziksel ve ruhsal olarak kendilerine bakmaları çocuklara güven verir. Ve sürecin yönetilmesine katkı sağlar.
  9. Boşanmanın maddi manevi sonuçları hem ebeveynler hem de çocuk üzerinde çeşitli etkilere sahip olacaktır. Bu süreçte profesyonel destek almak önemlidir.
  10. Evliliği bitirme sürecini bir tarafın kaybedeceği bir tarafın kazanacağı şeklinde görmek bir yanılgıdır. Her zaman ve en önde “önce” çocuğun yararının gözetilmesi unutulmamalıdır.

Bu yazı bilgilendirme amacıyla hazırlanmıştır. Tanı ve tedavi amacı için psikolojik veya psikiyatrik desteğe başvurmaktan çekinmeyin.

 

Klinik Psikolog Börte Özdemir