KİTAP ÖNERİSİ: Bilinçli Bebek

Bebekler ne istediklerini bil(ebil)irler mi?

Bebekler neden ağlar? Neden kucakta tutulmak isterler? İhtiyaçlarını ifade edebilirler mi? Bir bebek dünyaya geldiğinde ailesine beraberinde bir sürü soru da getirir. Peki, bir bebeği anlamak mümkün olabilir mi? Başucu kütüphanemizde bu ay,  anne babalara kitap önerileri listemizde Aletha J. Solter’ın BİLİNÇLİ BEBEK kitabı var. Solter hem bir uzman hem de bir ebeveyn olarak bu soruları farklı bir bakış açısı ile düşünmeye davet ediyor.

 

Aletha J. Solter bu kitabında ne anlatıyor?

Aletha J. Solter İsviçre Cenevre Üniversitesi’nde insan biyolojisi mastırı, Kaliforniya Üniversitesi’nde psikoloji doktorası yapan bir gelişim psikoloğudur. Solter bu kitabında, çeşitli kültürler ve tarih boyunca bebek bakımının kuşaklar arası aktarılan, doğal ve doğru kabul edilen sayısız yöntemleri olduğu söyler. Ve zamanla bu yöntemlerin çocuğun özündeki iyiliğe güvenen, çocukla daha çok diyalog kuran, gelişen irade ve bireyselliklerine daha hoşgörülü olan bir yaklaşıma doğru yöneldiğini belirtir. Aware Parenting Institute (Bilinçli Ebeveynlik Enstitüsü) kurucusu olan Aletha J. Solter, “Bilinçli Ebeveynlik” adını verdiği bir yaklaşımı kitabında ele almaktadır. Bu yaklaşım ebeveynlere çabuk çözümler sunmak yerine bebekleri ile tamamen yeni bir ilişki kurma biçiminden bahseder. Bebeğe güven duyan, bebekle empati ve saygı ile nasıl derin bir bağ kurulacağını akıcı bir dille anlatan kitap, yeni anne baba olan kişiler için farklı bir bakış açısına sahip. Doğal ebeveynliği, yani anne ile bebek arasında sağlıklı bir bağlanmanın oluşmasına yönelik ebeveynlik yaklaşımını açıklamalar ve alıştırmalarla anlatan kitap, annelere kendi doğal ebeveynlik yaklaşımlarını oluşturmaları için de destek olur.

 

BİLİNÇLİ BEBEK neden öneriler listesinde?

Bebek bakımı ve bebek büyütme süreci her anne için yeni sorular, yeni bilinmezlikler ve geliştirilmesi gereken yeni becerilerle doludur. Dünyaya alışmaya çalışan bir yeni doğan ve o yeni doğana alışmaya çalışan bir annenin karşılıklı dansı da kaçınılmaz bir şekilde yeni adımları gerektirir. Bilinçli Bebek bu noktada, yeni anneler için bebekle iletişim kurmanın, onu anlamanın ve bebeğin verdiği sinyalleri okumanın kolaylaşabilmesi için anneye yön gösteren bir kitaptır. Bebeklerin duyguları, duyumları ve deneyimleri olduğunu ve bunları ifade edebildiklerini anlatır. Onların neye ihtiyaç duyduklarını bilen bireyler olduğunu ve nasıl davranacaklarının onlara nasıl davranıldığı ile belirlendiğinden bahseden Bilinçli Bebek, karşılanmayan ihtiyaçların bebeklerde nasıl travmatik sonuçlara yol açacağına da değinir. Bir bebeğin kendisini sayılan ve değerli bir birey olarak hissetmesinin gelişimine olan katkısını açıkça gözler önüne serer. Genel olarak 0-2,5 yaş aralığındaki bebeklerin ihtiyaçlarını anlatan kitap kendine güvenen ve bilinçli bireyler yetiştirmek isteyen anne babalar için çığır açıdır. Bebeklerin kendilerini ifade etmekte kullandıkları dili deşifre eden bir kitap olması açısından ebeveynlik kitapları arasında öne çıkmaktadır.

 

BİLİNÇLİ BEBEK’te hangi sorulara cevap bulabilirsiniz?

Bir anne doğum sonrasında zihninde şu sorularla karşılaşabilir: “Yeni doğan bebekler neye ihtiyaç duyar?”, “Doğum bebekler için nasıl bir deneyimdir?”, “Bebeğim ile güvenli bir bağ nasıl oluşturabilirim?”, “Kendini güvende hissetmesini nasıl sağlayabilirim?”, “Onunla nasıl konuşabilirim?”, “Onu sevdiğimi ve saygı duyduğumu nasıl hissettirebilirim?”, “Bebeğim ağladığında ne yapmalıyım?”, “Bebeğim öfkelendiğinde nasıl davranmalıyım?” gibi.

 

Aletha J. Solter bu kitapta, çocuk yetiştirmedeki tüm bu sorular için referans noktası alınacak bir tavsiyede bulunuyor: “Bebeğiniz düşünme ve hissetme yeteneğine sahip tam bir insandır” diyor. Doğal ebeveynliği, hem bebeği hem de kendimizi fark etmek için fırsatlarla dolu bir yol olarak tanımlayan Solter, bu kitapta bebekle ilişki ve iletişim kurma yolunun önemini vurguluyor. Çocukların ihtiyaçlarını karşılayabilir, duygularını anlayıp ifade yeteneklerini korumalarına yardımcı olabilirsek, onların yetkin, sevecen ve şiddet kullanmayan bireylere dönüşebildiklerinin altını çiziyor.

Anne babalık işinin zorlu bir süreç olduğunu da belirtmekten çekinmeyen Solter, kitabını doğal ebeveynlik yaklaşımını deneyen diğer anne babalardan gelen bir mektupla bitiriyor:

 

“Sevgili Dr. Solter, çocuk sahibi olmadan önce bebekleri odalarında tek başına ağlatmanın dünyadaki bütün güvensizliklerin temeli olduğuna kesinlikle inanırdım. Bir yetişkin olarak henüz dünyada herhangi bir güvensizlik yaşamayan birine rastlamadım. Benim için ağlama, bebeğin bir ihtiyacının olduğu ve anne babasına ihtiyacını karşılamaları için yalvarması demekti. Bu ağlamayı dikkate almamak, aslında çocuklara ihtiyaçlarının önemsiz olduğunu söylemek, yani onların önemsiz olduğunu söylemek, yani onların değersiz olduğunu söylemekti. Benim ve bütün yaşıtlarımın almış olduğu ve yetişkinlikte almakta olduğumuz mesajın bu olduğunu düşünüyorum. Hayata başladığımız ilk günden beri duygularımızın bir önemi olmadığı öylesine açık bir şekilde belirtilmişti ki, kendi değerimizi kabul edemiyorduk” (Alıntı)

 

                           Künye:

                          BİLİNÇLİ BEBEK (The Aware Baby)

Aletha J. Solter

                           Çeviren: Ayşegül Cebenoyan

                           Doğan Kitap, 2001

                           298 sayfa