Daniel N. Stern bu kitapta, anneliğin bir kadının hayatındaki rol değişimlerini, yeni kimliğini ve sorumluluklarını anlamak için pek çok annenin anlattıklarını özenle örnekliyor. Annelerin neden bebeklerin nefeslerini her seferinde kontrol ettiklerine, neden tanımadıkları annelerle iletişime geçmeye çalıştıklarına, kendi anneleriyle olan görünmeyen sorunların neden tekrar gün yüzüne çıktığına dair açıklama sunuyor. Annelerin doğum öncesindeki hayalleri, doğum deneyimlerinin etkileri ve doğum sonrasındaki endişelerine (“Bebeğimi sevebilcek miyim? “Ona iyi bakabilecek miyim?”, “Ne zaman çalışmaya dönebilirim?”, “Onu bırakabilecek miyim?”) yer veriyor. Bu kitap bir annenin içinde yaşanan soru fırtınasını anlamasına ve bunu dillendirmelerine yardımcı olmaktadır.
Annenin, bebeğiyle ilişkisinin bir yanda, kendisiyle olan ilişkisi de dahil diğer bütün kişilerle olan ilişkisinin nasıl diğer bir yanda konumlandığına bakış açısı sunan Daniel N. Stern, annelik kimliğinin oluşma sürecini açığa kavuşturuyor ve ekliyor:
“Çocukları olan kadınların hayatlarında geriye baktıklarında en çok neden gurur duydukları sorulduğunda, geniş bir çoğunluk, tam ve sıra dışı kariyerleri olanlar bile, ‘çocuklarım, çocuklarımın annesi olmak’ diye cevap vermektedir. Annelik zihin yapınızın doğuşu kaçınılmaz olarak bir gün bu soruya aynı şekilde cevap vermenize neden olacaktır.”(Alıntı)