ÇOCUKLARLA İLETİŞİMİ GÜÇLENDİRMEK

Çocukları anlamak ve çocuklara kendini anlatmak ebeveynler açısından çoğu zaman zorlayıcı bir konu olabiliyor. Bazen çocukların ne istediklerini veya ne anlattıklarını tercüme edebilecek biri olsun isteyebiliyorlar. Ya da tam tersi? Söylemek istediklerini hemen anlasın, dediklerini hemen duysun ve yapsın gibi bir dilek çıkıveriyor içlerinden. Aslında tam böyle bir durumda hem yetişkinler hem de çocuklar anlaşılmak istiyor.

Sözel kapasitenin gelişimi çocukları bir nebze olsun yetişkinin konuşma dünyasına yaklaştırsa da çoğu zaman okul öncesi dönemdeki çocuklarla da iletişimde sorunlar yaşanabiliyor. Çünkü çocuğun yaşadığı duygular ve olaylar kelime haznesinden bağımsız olarak, onun hem anlatma halini hem de dinleme halini etkileyebiliyor. Bu durumda yetişkinlerin sakin kalarak kendi iletişim kurma yollarına tekrar tekrar bakmaları ve su yolaklarında akmayan yerin neresi olduğunu keşfetmesi gerekebiliyor.

10 adımda neler yapabiliriz?

  1. Herhangi bir şey sormadan önce çocuğunuzdan dikkatini size vermesini isteyin. Özellikle de bir oyuna daldıklarında dışardan gelen cümlelere odaklanmaları zordur.
  2. Anlatmak istediğiniz durumu oldukça kısa ve net cümlelerle kurmaya çalışın. Uzun cümleler akılda kalıcılık açısından zordur.
  3. Çocuğunuzla konuşurken mutlaka alçak sesle konuşmaya özen gösterin. Bir yetişkinle konuşmaktan farklı olarak, sakin ve tane tane konuşmak anlaşılır olmak açısından önemlidir.
  4. Herhangi bir cümlenizi tekrar etmeden önce mutlaka çocuğunuza zaman tanıyın. Ondan gelebilecek geribildirimi bekleyin.
  5. Söylediğiniz durumu anladığından emin olmak için mutlaka soru sorun. Yanlış anlaşılma olduğu durumlarda daha açık bir şekilde konuyu tekrar edin.
  6. Bazı durumlarda, özellikle daha önce üzerinden geçilmiş ve anlaşılmamış konularda, anlatmak istediğinizi farklı kelimelerle farklı şekillerde anlatmayı deneyin.
  7. Eğer çocuğunuza bir görev verecekseniz bu görevi ayrıntılı bir şekilde açıklayın. Görevin içeriği kısa cümlelerden oluşuyor ise bu durum görevi anlamasını zorlaştırabilir.
  8. Çocuğunuza çoklu bir görev verecekseniz mutlaka bu görevleri beraberce sıraya koyun ve numaralandırın. Bu şekilde çocuğun görevlerini karıştırması ve atlamasının önüne geçmiş olursunuz.
  9. Söylediğiniz şeylerde açık olun, çocuğunuzu en iyi siz tanırsınız. Bu sebeple anlayabileceği kelimeleri seçmeye özen gösterin.
  10. Anlatımlarınızı kuvvetlendirmek için görsel ipuçları kullanmaktan vazgeçmeyin. Bu şekilde hem sözel hem de görsel hafızasını kullanmış olursunuz.

Bu yazı bilgilendirme amacıyla hazırlanmıştır. Tanı ve tedavi amacı için psikolojik veya psikiyatrik desteğe başvurmaktan çekinmeyin.

 

Klinik Psikolog Börte Özdemir