KİTAP ÖNERİSİ: Çocuğum Neden Uyumuyor?

Çocuğum Neden Uyumuyor?

Uyku herkes için yemek yemek ve su içmek kadar temel bir ihtiyaç. Ama özellikle yeni doğan bir bebeği olan ebeveynler için. Çocuklar ne kadar uyur? Nasıl uyur? Neden uyanır? gibi pek çok soru yeni doğan bir bebekle aynı evde yaşayanlar tarafından sorulan soruların en sonundadır. Çünkü uykusuzlukla boğuşan her ebeveyn gibi öncelikli olan aslında çocuğum neden uyumuyor olur? Başucu kütüphanemizde bu ay, anne babalara kitap önerileri listemizde Sarah Ockwell-Smith’in yazdığı ÇOÇUĞUM NEDEN UYUMUYOR? kitabı var. Bu kitap ebeveynler için uykunun biyolojik döngülerinden psikolojik sebeplerine değin pek çok konuya ışık tutuyor.

Sarah Ockwell-Smith bu kitabında ne anlatıyor?

Psikoloji mezunu olan Sarah Ockwell-Smith(1976) öğreniminin ardından çocuk homeopatisi, hipnoterapi ve psikoterapi eğitimleri almıştır. Uzun yıllar 0-6 yaş arası çocukların sorunlarıyla çalışan Ockwell-Smith doulalık, doğum travması ve gelişimsel bebek masajı gibi konularda da uzmanlaştır. Sayısız deneyimlerine dayanarak anne babaların çocukları için uyku konusunda duydukları kaygıları fark etmiş ve uykuyu kültürel/tarihi perspektiften yola çıkarak ele almıştır. Ockwell-Smith bu kitapta, aslında uykunun tarihsel olarak nasıl değiştiğini ve gündelik hayatımızda uykunun aldığını konumu okuyucuya anlatarak ilk hedefini ‘uykuyu anlamak’ olarak belirlemiştir. Çünkü ebeveynleri kaygılandıran soruların çoğunun uykuyu anlamamak ile ilgili olduğunu önermesi ile yola çıkmıştır. Yeni ebeveyn olan yetişkinlerin, çocuğun kaç dakika uyuması gerektiği, nasıl uyuyup nasıl uyanması gerektiği, uykuya ne ile alışması gerektiği ya da ağladığında ne yapması gerektiğiyle ilgili olarak kafasının çokça karıştığını görmüştür. Çocukların gelişimi için kuşkusuz önemli olan uykunun fizyolojisine değinerek ebeveynleri uykunun süresi, sıklığı, yoğunluğu gibi çeşitli sorular içinde kalmaktan kurtarmıştır. Çünkü Ockwell-Smith bu kitapta ebeveynlere uykunun anlaşılabilmesi için önerilerde bulunarak “eğitimsiz” uyku sürecinin nasıl olabileceğini açıklığa kavuşturacak bir kitap yazmıştır.

ÇOCUĞUM NEDEN UYUMUYOR neden öneriler listesinde?

Pek çok anne baba ebeveynliğe bebeğinin uyumasının ya da uykusuz kalmasının gelişimine olan etkisini merak ederek başlar. Yeni doğan bir bebeği olan ebeveynler ise bebeğin düzenli uyumasına en az onun kadar ihtiyaç duyar. Gerek fiziksel ihtiyaçlar (yorgunluk, iş hayatı, bebeğin rutinin oluşturmak) gerekse de duygusal ihtiyaçlar (bebeğin gelişimi için endişelenmek, uykusuzluk sebebiyle gerginlik, kaygılar) anne babaları uyku ile ilgili çeşitli yöntemlere (uyku eğitimi), yanlış bilgilere (uyku süresi) iter. Bu noktada Çocuğum Neden Uyumuyor ebeveynlere uykunun tarihsel gelişiminden bebeğin bedeni içindeki değişimine kadar pek çok bilgi veriyor. Uykunun günlük hayattaki yeri, süresi ve koşullarının tarih boyunca nasıl çeşitlendiğini açıklayarak uykuya farklı bir bakış sunuyor. Uykuyu anlamak, çocuğu ve çocuğun gelişimini anlamak demek diyen Ockwell-Smith, çocukları uyuma tarzlarına göre değil, kendi biricik hallerinde değerlendirmeyi öneriyor. Çocuğum Neden Uyumuyor ebeveynlere bebeğin gelişimine paralel olarak ilerleyen süreçleri ay ay açıklaması ve hem bebeği hem de ebeveynin ihtiyaçlarını gözeten öneriler sunması sebebiyle öne çıkmaktadır.

ÇOCUĞUM NEDEN UYUMUYOR’da hangi sorulara cevap bulabilirsiniz?

“Bebeğimi nasıl uyutmalıyım?” “Sallamalı mıyım, kundaklamalı mıyım?” “Gece emmesi uykusunu bozar mı?” “Emzirilemeyen bebekler daha sık mı uyanır?” “Biberon ve emzik kullanımı uykuyu bozar mı?” “Bebeğim kendi kendine uyur mu?” “Bebeğimi kendi odasına ne zaman götürmeliyim?” “Bebeğime uyku eğitimi vermeli miyim?” “Bebeğimin bu eğitimi alması neden zararlı?” “Bebeğim geceleri ağladığında ne yapmalıyım?” “Kucağımdan inmediğinde onu ağlatmalı mıyım?” “Yoksa benimle yatabilir mi?” “Eşimle ilişkim ne olacak?” “Eyvah sonsuza dek benimle mi yatacak?” gibi pek çok soru uyku konusunda çaresizlik yaşayan her ebeveynin sorduğu sorulardan olabilir.

Sarah Ockwell-Smith bu kitapta, aslında en önemli olan şeyin bebeğin anne babası tarafından duyulduğu ve ihtiyaçlarının karşılandığı hissini almaya hem gündüz hem de gece devam etmesi olduğunu vurgulamaktadır.  Bir çocuğun sağlıklı gelişimi için sağlıklı ilişkiler içinde sevilip sayılıyor ve duyuluyor olması gereklidir. Ağlamayan bebeği sakinleştirmek, uyuyamayan bebeğe yardımcı olmak ebeveynin temel bakım görevlerindendir. Ve bunu yaparken bebeği “güvende” olduğuna ikna etmek zorundadır. Bunun için ebeveynler bebeğini ve bebeğinin uykusunu tanımalı ve buna göre bir yol izlemeli diyor ve ekliyor:

“Sorun, uykusuz bir anne baba olarak aciz olmanızdır ve siz aciz olduğunuzda çocuğunuz on kat daha acizdir. Gerçek şu ki çocuğunuzun size ihtiyacı vardır. Çocuğunuzun savunucusu ve koruyucusu olmalısınız. ” (Alıntı)

Künye:

ÇOCUĞUM NEDEN UYUMUYOR? (Gentle Sleep Book)

Sarah Ockwell-Smith

Çeviren: Duygu Dalgakıran

Doğan Kitap, 2016

241 sayfa