KİTAP ÖNERİSİ: Doğmamış Çocuğun Gizli Yaşamı

Peki ya anne karnı?

Bebeğimizi en iyi şartlarda büyütmeye ve en sağlıklı şekilde yetiştirmeye özen gösteriyoruz. Onun sağlıkla ve mutlu bir yaşam sürmesini istiyoruz. Peki ya anne karnında neler oluyor? Bebeğimizin yaşamının başlangıcını iyi biliyor muyuz? Başucu kütüphanemizde bu ay, anne babalara kitap önerileri listemizde Dr. Thomas Verny ve John Kelly’nin DOĞMAMIŞ ÇOCUĞUN GİZLİ YAŞAMI kitabı var. Bu kitap anne babalara bebeğin sadece doğum sonrasındaki ihtiyaçlarına odaklanmak yerine, anne karnındaki yolculuğuna da bakmaları gerektiğini söylüyor. Çünkü yaşamın başlangıcını bilmek anne ve babalar açısından bebeği tanımak için en büyük adımı oluşturuyor.

Dr. Thomas Verny bu kitabında ne anlatıyor?

Doktorasını Toronto Üniversitesi’nde tamamlamış olan Thomas Verny serbest hekimlik yapan bir psikologdur. ABD’ de ve Kanada’da doğmamış çocuklar konusunda kapsamlı konferanslar vermiştir. Ana rahmindeki kayıtlarla ilgili sayısız çalışmayı bir araya getiren Verny bu kitabında, bebeğin hayata başlarken nasıl bir yol izlediğini ve bu yola eşlik eden etkenleri okuyucuya anlatmakla başlıyor. Bu bir başlangıç, çünkü doğmamış bebeğin neleri algılayabildiği konusundaki araştırmalar halen sürmekte. Ancak elimizde şu ana kadarki verilere bakarak bile bebeğin ana rahminde bilinçli bir varlık olma yolculuğunun başladığını söyleyebiliyoruz. Bebek annesinden sinyaller alıyor, onları içselleştiriyor ve hatta kimliğinin bir parçası haline getiriyor. Hayatın başlangıcı ana rahminde oluyor ve bebek rahimde sayısız beceri geliştiriyor. Duyuyor, kokluyor, tadıyor ve aslında en önemlisi kaydediyor. Ana rahminin bebeğin şekillenmeye başladığı yer olduğunu belirten Thomas Verny, ebeveynler için bilinmedik bir dünyanın kapılarını aralıyor.

DOĞMAMIŞ ÇOCUĞUN GİZLİ YAŞAMI neden öneriler listesinde?

Bebeğin gelişimini takip etmek olacaklar konusunda ebeveyni önceden bilgilendirerek önlem almasına, henüz konuşamayan bebeğini anlamasına yani sistemin sağlıklı işlemesine hizmet eder. Örneğin 3.ayının tamamlamış bebek ile 13.ayını tamamlamış bebeğin gelişimsel özellikleri ve psikolojik ihtiyaçları farklıdır. Bu bilgiler anne babalara bu ihtiyaçların görülmesi konusunda yardımcı olur. Araştırmalar ile artık daha az bilinen bir gelişim dönemine, anne karnına mercek ile bakabiliyoruz. Doğmamış Çocuğun Gizli Yaşamı bu noktada bebeğin anne karnındaki gelişimini ve bu gelişime etki edebilecek olası faktörlerden bahsediyor. Bebek ile annenin doğumdan çok daha önce (rahimde) birbirleriyle uyumlanmaya başladığını araştırmalar ile destekliyor. Bebek annenin, kendisi hakkındaki, bebeği hakkındaki ve etrafı hakkındaki düşünceleri, sezgilerini hormonlar yoluyla algılıyor ve annenin düşünce sistemi içinde anneyi okumayı öğreniyor. Annenin çevresel faktörlerinin de dolaylı yoldan bebeği etkileyebildiğine değinen kitap, babaların da bebeklerinin gelişimin için ne kadar önemli bir konumda olduklarını göstermektedir. Doğmamış Çocuğun Gizli Yaşamı bebeğin henüz anne karnındayken bilinçli bir varlık olduğunu göstererek bebeğin bir birey sayılmasına katkı sağlaması nedeniyle öneriler listesindeki yerini korumaktadır.

EBEVEYNLERLE SOHBET’te hangi sorulara cevap bulabilirsiniz?

“Bebekler duyabilir mi, görebilir mi, hissedebilir mi?” “Bebekler anne karnındaki deneyimlerini hatırlayabilirler mi?” “Doğum anısı her zaman travmatik midir?” “Bebekler annenin düşünceleri ve hislerimi tahmin edebilirler mi?” “Eğer bebek annesini hissediyorsa annenin stresi bebeği ne kadar etkiler?” “Anne kendisini stres ve kaygılardan koruyabilir mi?” “Peki ya bu düşünceler bebeği etkilerse?” “Annenizle bebek birbirini duyumsayabiliyorsa bunun anne babam bağlanmasına katkısı nedir?”

Dr. Thomas Verny bu kitapta bebeğin ana rahminde gelişimsel olarak neleri yapabildiğini araştırmalarla destekliyor. Bebeğin benlik oluşumunda annenin düşüncelerinin, hislerinin, savunma biçimlerinin ve anlamlandırmalarının önemini vurguluyor. Başlangıçta sadece bebeğin vücudunda oluşan kimyasal aktarımların zaman içinde nasıl bebeğin düşünüş ve hissediş şekli olduğuna açıklayıcı bir dil ile yaklaşıyor ve ekliyor:

 

“Cenin görebilen, duyabilen, deneyimleyebilen, tat alabilen ve ilkel bir seviyede de olsa ana rahminde öğrenebilen bir varlıktır. Daha da önemlisi bir yetişkin kadar gelişmiş olmasa da hissedebilir. Bu buluş sonucunda, bir çocuğun hissettikleri ve algıladıkları, kendisi ile alakalı beklentilerini ve davranışlarını belirlemeye başlar. Bir çocuğun kendisini nasıl gördüğü ve sonucunda da, mutlu veya mutsuz davranması, agresif yada aşırı uysal, kendine güvenli yada güvensiz ve endişeli davranması kısmi olarak ana rahminde kendisini hakkında aldığı mesajlarla ilgilidir. Ve bu şekillendirici mesajların kaynağı annedir.” (Alıntı)

Künye:

Doğmamış Çocuğun Gizli Yaşamı (The Secret Life of the Unborn Child)

Dr. Thomas Verny & John Kelly

Çeviren: Belkıs Engin

Kuraldışı Yayıncılık, 2008

179 sayfa