KİTAP ÖNERİSİ: Dramsız Disiplin

Birileri bize disiplin mi dedi? Hem de dramsız… Peki ama nasıl?

Çocuk yetiştirme üzerine yüzlerce kitap okuyoruz ve elbette ki sınırlar ve disiplin konusunda pek çok bilgiye sahibiz. Ancak yine de bir krizin ortasındayken sakin sularda kalmak ve bildiklerimizi gün ışığına çıkarmak o kadar da kolay olmuyor. Ebeveynlerin disiplin konusunda kendi  felsefelerini belirleyip sabit ve tutarlı bir yol izleyebilmeleri mümkün mü? Başucu kütüphanemizde bu ay,  anne babalara kitap önerileri listemizde Daniel J. Siegel’ın DRAMSIZ DİSİPLİN kitabı var. Bu kitap ebeveynler için çok sık yapılan hataları göstermekle beraber sakin ve sevecen bir tutumun sağlanabilirliğine dair öneriler sıralıyor.

Daniel J. Siegel bu kitabında ne anlatıyor?

Daniel J. Siegel Harvard Medical School’dan mezun olup çocuk hekimliği ve çocuk, ergen, yetişkin psikoloji uzmanlıklarını UCLA school of Medicine’da tamamlamıştır. Uzmanlığını University of Southern California’da alan çocuk ve ergen psikoterapist Tina Payne Bryson ile birlikte bu kitapta, hem kendi ebeveynliklerini sorgulayarak hem de çalıştıkları ebeveynlerle konuşarak ‘çocuklarımıza göstermek veya öğretmek istediğimiz disiplinin felsefesi neye dayanıyor?’ sorusuna yanıt arıyorlar. Buldukları cevapları daha önceki kitapları olan Bütün Beyinli Çocuk’taki stratejilerle birleştiriyorlar. Ebeveynlere cezalandırmadan, bağırış ve çağırıştan uzak bir disiplin yolunun haritasını çıkartıyorlar. Bütün bunlar da aslında ebeveynlerin çocuklarını yetiştirirken onları başkalarına saygı gösterebilecek ve onlara yardım edebilecek, kendilerini kontrol edebilecek, ahlaki ve etik hayatlar sürdürebilen yetişkinlere dönüştürmekte yardımcı oluyor. Siegel ve Byrson bu kitapta disiplinin iki temel hedefini okuyucuya aktarıyor; çocuklarla daha iyi bir işbirliği kurarken onların doğru olan şeyi yapmaları ve ebeveynleri ortada yok iken duygusal fırtınalar ile baş edebilmeleri.

DRAMSIZ DİSİPLİN neden öneriler listesinde?

Çocukları disipline etmenin otomatik olarak beliren ilk yolları genellikle davranışlar ile alakalıdır. Aslında disiplin ebeveynlerin çocuklarının yanlış davranışlarını değil, davranışlarının altındaki nedenleri görmelerine bağlıdır. Dramsız Disiplin bu noktada, ebeveynlere disipline etmeden önce çocuğa “neden-ne-nasıl” sorularıyla bakabilmeyi ve öğretilmek istenen mesajı sakinlikle verebilmeyi öğretiyor. Her adıma ve her basamağa örneklerle, ebeveynlere yönelik düşündürtücü sorularıyla destek oluyor. Bu kitap ebeveynleri, aynı zamanda yaptıkları hatalarla yüzleştirerek kendilerini affedebilmelerine ve ortadaki hatanın sorumluluğunu alarak çocuklarına örnek olabilmeleri konusundan da cesaret veriyor. Dramsı z Disiplin, her ne olursa olsun en önemli olanın ebeveyn-çocuk ilişkisi olduğunu savunması ve disiplin adımları sırasında hem ebeveyni hem de çocuğu kapsayabilmesi nedeniyle öneriler listesindeki yerini korumaktadır.

DRAMSIZ DİSİPLİN’de hangi sorulara cevap bulabilirsiniz?

Bir disiplin felsefem var mı?” “Yaptığım şey işe yarıyor mu?” “Yaptığım şey konusunda içim rahat mu?” “Çocuklarım bu konuda iyi hissediyor mu?” “Çocuklarıma verdiğim mesajlar hakkında iyi hissediyor muyum?” “Yaklaşımım çocuklarımın samimi bir şekilde özür dilemesini sağlıyor mu?” “Yaklaşımım  sorumluluk alıp kendi eylemlerim için özür dilememi sağlıyor mu?” gibi pek çok soruyu düşünmeye ve cevaplarını bulmada davet ediyor.

Daniel J. Siegel ve Tina Payne Bryson bu kitapta, çocukları disipline etmenin ve onlara sınırlar koyarken onları güçlendirebilmenin ebeveynler tarafındaki tüm zorluklarını ele alıyor ve onlara bir çıkış yolu sunuyorlar: ilişki. Çocukları sağlıklı, zorlu duygular karşısında sağlam, empati becerisi gelişmiş ve sosyal-duygusal güçlü bireyler olarak büyütmenin en önemli temel taşının yine ebeveynleriyle kurdukları ilişki olduğunun altını kalın kalemlerle çiziyorlar ve ekliyorlar;

 “Açıklayacağımız üzere disipline ederken hepimiz çuvallarız. Hepimiz insanız. Mükemmel ebeveyn diye bir şey yok. Ancak hatalarla nasıl baş edileceğine dair bir model teşkil eder ve hatanın ardından ilişkiyi onarırsak, yaramazlığa karşı gösterdiğimiz hiç de mükemmel olmayan tepkilerimiz bile değerli olabilir ve çocuklarımıza zor durumlarla baş etme fırsatı tanıyıp yeni beceriler geliştirmelerini sağlayabilir. Dramsız disiplin mükemmellikle alakalı değildir. Kişisel bağlantılarla ve ortaya çıkmaları kaçınılmaz olan kırıkları onarmayla ilgilidir.” (Alıntı) 

Künye: 

Dramsız Disiplin (No-Drama Discipline) 

Daniel J. Siegel & Tina Payne Bryson

Çeviren: Bahar Çetiner

Pegasus Yayıncılık, 2018

275 sayfa