KİTAP ÖNERİSİ: Oyuncu Ebeveynlik

Ebeveynliğin oyuncu hali nasıl olur?

Oyun ebeveynler için bir eğlenme aracı iken çocuklar için eğlenmekten çok daha fazlasıdır. Kendilerini ifade etmelerinin yolu, öğrenmelerinin aracı, ilişki kurmalarını sağlayan bağlantı ve aynı zamanda tam zamanlı çalıştıkları bir iştir. Peki ebeveynler de oyunu sadece bir eğlence olarak görmeseler, bir tavır ya da bir hal olarak benimseseler ne olur? Başucu kütüphanemizde bu ay, anne babalara kitap önerileri listemizde Lawerence J.Cohen’in  OYUNCU EBEVEYNLİK kitabı var. Bu kitap ebeveynlere oyunu çocuklarının zorlu anlarında onlara yardım edebilme aracı olarak ve ilişki koptuğunda yeniden bağlantı kurabilme aracı olarak oyunu sunuyor.

Lawrence J. Cohen bu kitabında ne anlatıyor?

Dr. Lawerence J. Cohen doktorasını Duke Üniversite’sinde tamamlamış bir klinik psikologdur. Oyun terapistliği yapmanın yanı sıra çocuk oyunları konusunda uzmanlaşmıştır. Uzun yıllardır ebeveynlere, öğretmenlere ve çocuk eğitimi alanında uzman kişilere bu konuda destek veren çalışmalar yürütmektedir. Yılların bilgi birikimi ve tecrübesini birleştiren Cohen bu kitabında, ebeveynlere oyunu bir eğlenme işi olarak görmekten ziyade bir yaşam biçimi haline getirmelerini öğütlemektedir. Oyuncu bir ebeveynin oyunu bir tavır ve çocuklarla iletişimde bir duruş olarak benimsemesi demek olduğunu anlatmakta ve bunu nasıl yapabileceğini açık ve net bir şekilde okuyucuya sunmaktadır. Oyuncu ebeveynliğin çocukların sosyal ve duygusal gelişimlerini ilişki kurma yoluyla nasıl desteklediğini örnekler ile vurgularken, öfke patlamaları, kıskançlıklar, içinden çıkılmaz krizler sırasında da oyuncu ebeveynliğin nasıl çözümler sunduğunu bu kitapta ele almaktadır. Pratik ve uygulanabilir önerilerin yanı sıra bu kitap bağlantı kurmakta zorlanan veya zaman zaman bağlantıyı kaybeden ebeveynlere kendi çocukları oyun oynayarak yeniden nasıl bağlantı kuracaklarını anlatıyor.

OYUNCU EBEVEYNLİK neden öneriler listesinde?

Oyun ile ilgili olarak pek çok kaynak okuyucuya yapılandırılmış oyun önerilerinden ve bu tür oyunların sosyobilişsel faydalarından bahsetmektedir. Bazı kaynaklar ise oyunun ebeveynlerce nasıl yapılandırılıp çocuk için problem teşkil eden alanlarda kolaylaştırıcı etmen olarak nasıl kullanılacağını yazmaktadır. Oyuncu Ebeveynlik bu noktada, oyunu yapılandırmadan ve problemlere karşı bir panzehir olarak sunmadan oyunun gerçek öneminden bahseden ilk kitap olarak karşımıza çıkıyor. Ebeveynlere çocukları ile bağlantı kurma yolunun, iletişimin ve ilişkinin temellerinin oyunda yattığını gösteriyor. Oyunu hayatlarına bir tavır olarak sokarlar ise problemlerin ötesinde çocuklarıyla ilişki kurabileceklerini örneklendirerek anlatıyor. Kaybolan bağlantının çocukları yalnızlaştırdığından ve içe kapanmalarına neden olduğundan bahseden Oyuncu Ebeveynlik, aslında oyunu bir yardım aracı değil bir ilişki aracı olarak sunuyor. Ebeveynlerin oyuncu bir tavır kazanabilmeleri için önerilerde bulunarak onların çocuklarına ve çocuklarının sorunlarına bakışlarını değiştirmesi açısından ebeveynlik kitapları arasında öne çıkmaktadır.

OYUNCU EBEVEYNLİK’te hangi sorular cevap bulabilirsiniz?

Oyun oynama işi pek çok ebeveyn için zorlayıcı olabilir. Ancak oyunun bir ilişki biçimi olduğunu bilmek ve bunu öğrenmek isteyen bir ebeveyn için bu kitap şu sorulara cevap verecektir: “Çocuğum ile nasıl bağlantı kurabilirim?”, “Çocuğum ile bağlantım koptuğunda bunu nasıl anlayabilirim ve ne yapabilirim?”, “Çocuğum kardeşini kıskanıyor bunu nasıl engelleyebilirim?”, “Son zamanlarda çok içe kapanık ne yapabilirim?”, “Çocuğum öfkesiyle baş edemiyor nasıl destek olabilirim?”, “Oyun oynayan bir ebeveyn haline nasıl gelebilirim?”, “Ebeveyn çocuk bağını hangi oyunlarla güçlendirebilirim?”.

Lawrence J. Cohen bu kitapta, çocukların sağlıklı gelişebilmeleri için ebeveynleri ile temasta olmaları gerektiğini ve bu temas kesildiğinde çocukların yalnızlık kulelerine çekilerek nasıl zorlandıklarını açıkça ortaya koymaktadır. Zorlu davranışların, baş edilemez krizlerin genellikle çocukların temas eksikliklerinden kaynaklandığını ve ailelerin bu eksiklikleri nasıl hızla tamamlayabileceklerine dair güven veriyor.

Cohen’in önerileri ebeveynlere sadece kopmuş bağları onarmakta değil, çocuklarını daha iyi tanıyarak onlara daha iyi bir ebeveynlik yapabilmenin yollarını da açıyor. Oyunlar iyi bir bağ kurma aracıdır diyor ve ekliyor:

“Bebekler ve ebeveynler birbirlerine sevgiyle bakmaya başladıkları andan itibaren oyun oynamayı bağlantı kurmanın bir yolu olarak kullanmaya da başlamışlar demektir. İnsanların birlikte oynamaktan keyif aldıkları her oyun onları yakınlaştırabilir ama bazı oyunlar tam olarak kurulan bağlantıyla ilgilidir. … Şempanzeler ve beş yaşındaki çocuklar bunu yapabiliyorlarsa, bence bizler de oyun oynamayı bağlantı kurmak için kullanmanın temel ve yerinde bir fikir olduğunda mutabık kalabiliriz.” (Alıntı)

Künye:

OYUNCU EBEVEYNLİK (Playful Parenting)

Lawrence J. Cohen

Çeviren: Belgin Selen Haktanır

Görünmez Adam Yayıncılık, 2020

460 sayfa